To Fringe στο youtube!

11.6.09

Μουσικές Παραστάσεις

«Η Αθήνα μάς ανήκει!»

‘Ηρθε η στιγμή να το φωνάξουμε όλοι μας, απέναντι σε μία πόλη που αν και εκεί γεννήθηκαν οι Τέχνες, κλείνει καθημερινά αμέτρητους νέους (και παλιούς) καλλιτέχνες της, έξω από αυτήν.

Κοιτάζω Δυτικά και ανακαλύπτω την Τέχνη μέσα από τις λέξεις: «art, από το Λατινικό ars που εν μέρει σημαίνει διακανονίζω, διευθετώ».

Ας διευθετήσουμε λοιπόν λίγο τα πράγματα κι ας συμμετάσχουμε όλοι σε μία προσπάθεια έκφρασης, δημιουργίας και δράσης.

Ο Φρίντριχ Νίτσε είχε πει: «Χωρίς μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος». Υιοθετώ αυτήν τη φράση του και την παραποιώ... Χωρίς τέχνη, η ζωή θα ήταν ένα λάθος και το Athens Fringe Festival μοιάζει να το συμμερίζεται.

Από τις 15 έως τις 21 Ιουνίου, Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες καθώς και ακτιβιστικές ομάδες συναντούν το πρώτο off - Athens φεστιβάλ τεχνών, πολυσυλλεκτικού χαρακτήρα και παρεμβαίνουν δημιουργικά με δρώμενα σε όλη την πόλη της Αθήνας, με σημείο αναφοράς την Τεχνόπολις του Δήμου

Αθηναίων.

Κάνω ένα ταξίδι πίσω, πολύ πίσω· να ανακαλύψω την Απολλώνια Τέχνη, να την καταλάβω. Η μουσική ήταν εκείνη που όταν οι εννέα Μούσες επέλεξαν να φέρει το όνομά τους, άρχισε το ταξίδι της... φτάνοντας στο σήμερα, σε μία εντελώς διαφορετική εποχή από εκείνη που όταν οι άνθρωποι τότε χρησιμοποιούσαν το όνομά της, αναφέρονταν στον μουσικά προκαθορισμένο στίχο. Το «μουσικό» σήμερα, είναι τόσο πολύπλοκο αλλά ευτυχώς καθόλου περιορισμένο.

Στο Athens Fringe Festival θα έχουμε την χαρά να το ανακαλύψουμε αυτό, καθώς η χαρούμενη νότα εκείνων των ημερών θα είναι παραπάνω από μία! Ανάμεσα σε αυτές τις επτά ημέρες που θα διαρκέσει το φεστιβάλ, ένας μεγάλος αριθμός μουσικών και τραγουδιστών θα βρίσκεται εκεί με τον δικό του «αυλό» για να αρχίσει ο καθένας τη δική του γιορτή:




Οι Magenta flaws (που σημαίνει ψεγάδια βαθυπόρφυρης απόχρωσης) έρχονται με τρεις φωνές, synths, electronics, drum machines και μια ηλεκτρική κιθάρα, να μας ταξιδέψουν σε δικές τους μελωδίες και trip hop ρυθμούς. Έτσι, συνδιάζοντας μουσική, προβολή εικόνων και βίντεο, μας μεταδίδουν την μινιμαλιστική ambient – αισθητική τους.


Μέλη των Magenta flaws

Tsoupziggy: Προγραμματισμός, Συνθεσάιζερ, Φωνητικά.

Den: Προγραμματισμός, Συνθεσάιζερ, Ηλ. Μπάσο, Φωνητικά.

Root d: Ηλεκτρική Κιθάρα.

Leloo: Φωνητικά.

Ο Καλλιτεχνικός – Μουσικός Σύλλογος «Οι Επόμενοι» οφείλει την ύπαρξη του στην προσπάθεια του Θανάση Πολυκανδριώτη, να μεταδώσει την αγάπη του για το μπουζούκι στους νέους ανθρώπους και μέσω αυτών, να συσπειρώσει όσους πραγματικά αγαπούν τη λαϊκή μουσική παράδοση της πατρίδας μας, με απώτερο σκοπό την ένταξη του μπουζουκιού στα παραδοσιακά όργανα.




«Οι Επόμενοι» αποτελούνται από παιδιά 16 έως 23 ετών, από όλες τις γωνιές της Ελλάδας, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα, Σαντορίνη, Ικαρία, Άρτα, Κρήτη που λατρεύουν το μπουζούκι και μέσω αυτού έχουν αφοσιωθεί στην λαϊκή και παραδοσιακή μουσική του τόπου μας.

Ας τους απολαύσουμε λοιπόν σε μία μουσική παράσταση του Θανάση Πολυκανδριώτη που ονομάζεται "Περπάτα Ίσα" στην οπόια "Οι Επόμενοι" παίζουν και τραγουδούν 20 ρεμπέτικα.




Πώς συνδιάζεται το νερό με τη μουσική;

Οι Echopan δηλώνουν «Earth’s Water is always in movement……and so is Sound!»

Η Anna Stereo (Άννα Στερεοπούλου) και ο OdysMod (Κώστας Σιδηρόπουλος), εμπνευσμένοι από τη δύναμη της φύσης και του θεραπευτικού νερού της, έρχονται ως Echopan να μας υπενθυμίσουν ότι όλα κινούνται, εξελίσσονται και αλλάζουν σύνθεση και θέση, Ανοίγοντας λοιπόν τα ηλεκτρονικά φτερά, απογειώνονται επάνω στη σφαίρα του οξυγόνου, που συλλέγει τους ρυθμούς και τα κίνητρα.

Οι νεοκλασσικοί και μινιμαλιστικοί ελιγμοί της Άννας -συνδιάζοντας τα ελληνικά / μεσογειακά της ερεθίσματα με τα σύγχρονα ρεύματα της Ευρώπης- συμπληρώνουν τη δυναμική του Κώστα, που διαμορφώνουν μια μεγάλη αναπνοή, η οποία μας προσκαλεί σε μια καθορισμένη κατάδυση στα κύματα.

Άννα Στερεοπούλου: Συνθέσεις, Πιάνο, Κείμενα, Πρόζα.

OdysMod: Συνθέσεις, Synth Programming, Pads, Κρουστά.




Το Θέατρο Τέχνης “Ακτίς Αελίου” σε συνεργασία με τους μουσικούς Ευγένιο Δερμιτάσογλου, Γιάννη Μήτση και Γρηγόρη Μωυσιάδη παρουσιάζει τη μουσική παράσταση «Αχταρμίξ».

Τα κείμενα που γράφτηκαν ειδικά για την παράσταση από τον Μάκη Θνητό, είναι εμπνευσμένα από τα κείμενα του Δ. Σαββόπουλου, ενώ η μουσική και τα τραγούδια διασκευάζονται λιγότερο.

«Οι «Αχταρμίξ» επιχειρούν μια φρέσκια ματιά πάνω στους Αχαρνής, με τον απαιτούμενο σεβασμό – όπως ελπίζει η ομάδα – στο πνεύμα του αριστουργήματος του Δ. Σαββόπουλου.

Ο Διονύσης Σαββόπουλος καταπιάστηκε με τη μουσική των Αχαρνέων κατόπιν παραγγελίας του Θεάτρου Τέχνης. Το έργο δεν ευτύχησε να παρουσιαστεί επί σκηνής και ο Δ.Σ. παρουσίασε τη μουσική και τα τραγούδια που είχε γράψει (σε δική του μάλιστα μετάφραση από τα αρχαία ελληνικά) το χειμώνα του 1977 στην μπουάτ «Ρήγας» στην Πλάκα, έχοντας στο πλευρό του τους Νίκο Παπάζογλου, Σάκη Μπουλά, Μανώλη Ρασούλη, Πάνο Κατσιμίχα, Ηλία Λιούγκο, Μελίνα Τανάγρη, Νίκο Ζιώγαλα, κ.α. Ενδιάμεσα υπήρχε αφήγηση από τον ίδιο το συνθέτη, η οποία συνέδεε τα μουσικά μέρη και διατηρούσε το νήμα της πλοκής του έργου. Η παράσταση, με τίτλο «Ο Αριστοφάνης που Γύρισε από τα Θυμαράκια», γνώρισε τεράστια επιτυχία, θεωρείται ορόσημο για το ελληνικό θεατρικό γίγνεσθαι και έκανε τον Ν. Γεωργουσόπουλο να χαρακτηρίσει το 1977 «γενέθλιον έτος του θεατρικού μας ήθους».»

ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Μάκης Θνητός: Κείμενα - Σκηνοθετική επιμέλεια

Παίζουν:

Θωμάς Βελισσάρης: Αφηγητής.

Ευγένιος Δερμιτάσογλου: Κρουστά, Φωνή.

Δέσποινα Καλπενίδου: Νταούλι, Φωνή.

Γιάννης Μήτσης: Κιθάρα, Cajón, Φωνή.

Γιάννης Μόμτσιος: Φλάουτο, Λαούτο, Φλογέρα, Νταούλι, Κιθάρες, Φωνή.

Γρηγόρης Μωυσιάδης: Πλήκτρα.




Η ομάδα «Σελάνα» παρουσιάζει το μονόωρο μπουλουκτσίδικο μουσικοχορευτικό θέαμα Que Sera Sera.

Τι γίνεται όταν δύο γυναίκες του σήμερα προβληματίζονται γύρω από την ουσία της ζωής, την αναζήτηση της ευτυχίας και την ολοκλήρωση της ύπαρξης; Την απάντηση θα την βρούμε όλοι στο Athens Fringe Festival και την ευαίσθητη αληθινή αλλά συνάμα συγκινητική και κωμική γυναικεία σχέση.

Μέλη του Έργου “Que Sera Sera”.

Κείμενο: Αναστασία Γκολεμά, Νίκη Λειβαδάρη.

Σκηνοθεσία: Αναστασία Γκολεμά..

Ηθοποιοί: Αναστασία Γκολεμά, Νίκη Λειβαδάρη.

Φωνή Άραβα: Βασίλης Κουκαλάνι

Χορογραφίες/ Κίνηση: Amira Balkis, Μιχάλης Ζεϊτινίδης, Φανής Καφούσιας. Φωτογραφίες/ Artwork: Απόλλωνας Γλύκας.

Μουσική: Αλέξης Καλλιφατίδης

Ηχογραφήσεις: Βαγγέλης Καλημέρης




Cabaret στην Αθήνα; Ναι!

«Ο Έρωτας και η Τρέλα» οδηγούν την Ελένη Μάρρα και τον Κώστα Βασαρδάνη στο Athens Fringe Festival.

Ένα ημισουρεαλιστικό cabaret για πιάνο και φωνή θα στηθεί τις ημέρες του φεστιβάλ, συνοδευόμενο από μικρά απόσπάσματα έργων των

Ελυάρ, Μπρετόν, Πεσόα, Κάφκα, Ντοστογιέφσκι, Πρεβέρ, ανωνύνου από το διαδίκτυο καθώς και τραγούδια των Χατζηδάκι, Σαββόπουλου,

Κηλαηδόνη, Κραουνάκη, Δεληβοριά, Αττίκ, Κόεν και Κάντερ.

ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Φωνητική Επιμέλεια: Μίρκα Γεμεντζάκη

Σκηνοθετική Επιμέλεια: Νατάσσα Τριανταφύλλη

Κείμενα/ Ερμηνεία: Ελένη Μάρρα

Μουσικός: Κώστας Βασαρδάνης

Κουστούμια: Βάια Πανούση

Επιμέλεια Σκηνικών και Χώρου: Έρση Βαρότση

Μακιγιάζ/ Χτένισμα: Ηλέκτρα Βασιλειάδη

Σχεδιασμός Εντύπου Υλικού: Πόλα Καπόλα




J.Kriste, 'Master of Disguise', μια μουσική επίσκεψη από το νησί της Κύπρου

J.Kriste, Master of Disguise είναι το solo project του κύπριου μουσικού Λευτέρη Μουμτζή. Με αυτό το όνομα κυκλοφορεί στην Ελλάδα μετά το καλοκαίρι τον δεύτερο του προσωπικό δίσκο με τίτλο Girls, Ghosts and Gods με την Puzzlemusik. Είναι ένα άλμπουμ που καταπιάνεται κυρίως με μεταφυσικά και ερωτικά θέματα και το οποίο αποκαλύπτει μια κάπως σκοτεινότερη πλευρά.

Μαζί με τον Λευτέρη Μουμτζή συμμετέχουν οι Δημήτρης Κακαβούλης, Παύλος Μιχαηλίδης και Στέλιος Ρωμαλιάδης



Ένα φλαόυτο Ουγγρικής προέλευσης..

Υπό τον τίτλο ‘five concert studies for solo flute, η Lilla Szucs επισκέπτεται την Αθήνα στα πλαίσια του Athens Fringe Festival για μια σόλο παράσταση αποκλειστικά αφιερωμένη στο φλάουτο. Θα ακουστούν μουσικές από τους Carl Philipp Emanuel Bach, Piazzola, E. Bozza, J. Brahms, F. Borne, και F. Doppler.




Με τραγούδια από την Κορυτσά το Ντουέτο Άννα και Αλέξανδρος θα μας ταξιδέψουν σε ένα σημαντικό κομμάτι της μουσικής μας κληρονομιάς.

Ακριβώς όπως και τότε, μια κιθάρα και μια φωνή αναβιώνουν παραδοσιακά τραγούδια δεκαετιών και μας θυμίζουν ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν την ίδια καρδιά.

Μέλη της Παράστασης

Γιάνκου Άννα

Ζυρούκου Αλέξανδρος



Ναπολιτάνικα τραγούδια και Κάτω Ιταλίας από την Πηνελόπη Κάτις και τον Μάριος Καζάς

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με μεγάλες ναπολιτάνικες επιτυχίες από ρομάντσες του 1800 μέχρι και νεότερα κομμάτια που ακολουθούν τη μεγάλη μουσική παράδοση της Νάπολης και παράλληλα προτείνουμε για πρώτη φορά μία διαφορετική ερμηνευτική προσέγγιση, αποκλειστικά με πιάνο και φωνή, των γνωστών και αγαπημένων μας παραδοσιακών ελληνόφωνων τραγουδιών της Κάτω Ιταλίας.



Και σινεμά, και ζωντανή ηλεκτροακουστική μουσική, και ζωγραφική σε πραγματικό χρόνο;

Οι Medea Electronique παρουσιάζουν το Case of Emergency ή αλλιώς Περίπτωση Επείγουσας Ανάγκης: Με ένα συνδυασμό μουσικής electro και βιντεοπροβολών, οι καλλιτέχνες συλλέγουν «υλικό» από το κέντρο της πόλης δουλεύοντας το συνθετικά και αυτοσχεδιαστικά, με σκοπό να δοθεί μια όσο γίνεται πιο άμεση και ακριβής έκφραση της δικής τους αντίληψης για τη πραγματικότητα. Η παράσταση χρησιμοποιεί σαν βασικό σημείο αναφοράς την πολυδιάστατη παρακμή του ιστορικού, και όχι μόνο, κέντρου της Αθήνας.





Ethnic, experimental και ambient ήχοι από τους X.P 3

Με την παράσταση Happy Songs… (made from tears) οι Χ.Ρ 3 συνδυάζουν την τέχνη της μουσικής με video art και dj setting δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα που συνδυάζει τη μουσική με το θέαμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου